fbpx
Logo ZŠ a MŠ Český Rudolec
MENU
ÚvodAktuality
Po stopách loupežníka

Po stopách loupežníka

"Běh Graselovou stezkou"

Základní škola a Mateřská škola Český Rudolec připravila dne 24. září 2009 pro své žáky Běh Graselovou stezkou. Akce se konala v rámci projektu Graselovy stezky 2009 – 2011, pod záštitou Slavonické renesanční, všeobecně prospěšné společnosti.

V naší škole bylo již několikaletou tradicí pořádat na podzim pro děti tzv. “Lesní běh”. V letošním roce jsme získali novou inspiraci, možnost děti seznámit s místy, která ač jsou v blízkosti naší obce, nejsou příliš známá z hlediska historických událostí. Trasa podzimního běhu tentokrát vedla tzv. “hlubokou cestou”, krajinou od Českého Rudolce směrem k Peníkovu.

Počasí nám opravdu přálo, byl krásný slunečný den, i když podle kalendáře už byl druhý den podzimu. Závodníci se sice zapotili, cesta vedla do kopce, ale všichni zúčastnění – žáci 1. – 9. ročníku se hrdě postavili ke startovní čáře a nenechali se odradit nepříjemným stoupáním terénu. Poznali část stezky, kterou se pohyboval neslavně známý loupežník Grasel ( odtud pochází význam slova grázl)/, který zde působil na přelomu 18. a 19. století, v období napoleonských válek. Mnohé děti ví, že takový člověk tady kdysi dávno pobýval, ale že proslulá stezka vede tak blízko Českého Rudolce bylo pro mnohé z nich velkým překvapením. Závod prověřil fyzickou zdatnost jednotlivců, podpořil zdravou soutěživost a odhodlání doběhnout do cíle, ač někteří se do cíle vraceli s vypětím posledních sil.. Je třeba ocenit, že i přes únavu a vyčerpání nikdo z dětí závod nevzdal. Za účast každý obdržel pozornost a vítězové všech devíti kategorií, kteří se umístili na 1.- 3. místě, dostali diplom a byli odměněni.

Loupežníka Grasela nikdo z nás nepotkal, ale tedˇuž víme, že jedno z jeho působišť bylo v blízkém okolí Českého Rudolce. Když se vydáme po “hluboké cestě” a dál směrem k Peníkovu, dojdeme na tzv. Psí hřbitov, jehož dominantou je skvostný kámen, v němž je vytesána psí hlava. Cesta kolem potoka nás dovede až k Francouzskému kameni a dále k vodní pile Peníkov. Vše je dobře značeno. V blízkosti Stálkova, kam dále pokračuje Graselova stezka, v památkové rezervaci – Přírodní park Česká Kanada, kde lesy jsou opravdu rájem, stojí za zhlédnutí různá seskupení balvanů, mezi nimi Schillerovy kameny a především Graselova sluj. Procházka lesem v těchto místech je tou pravou relaxací. Možná právě tyto podzimní dny by mohly být tím správným obdobím, kdy se rozhodnete se na tuto stezku- po stopách loupežníka Grasela vydat.

Pro žáky naší školy nebyl závod pouhým prověření jejich fyzické zdatnosti, ale získali bližší informace o životě jednoho z nejznámějších loupežníků na území Česka.

[nggallery id=7]

© Copyright 2022 - ZŠ a MŠ Český Rudolec - Všechna práva vyhrazena.

lockenvelopephone-handsetmap-markerchevron-downmenu-circlecross-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram