fbpx
Logo ZŠ a MŠ Český Rudolec
MENU
ÚvodAktuality
ÚSPĚCH VE VÝTVARNÉM PROJEKTU

ÚSPĚCH VE VÝTVARNÉM PROJEKTU

MANDALA DĚTEM

V říjnu loňského roku byl vyhlášen Centrem Mandala o. s. v Brně výtvarný projekt „Mandala dětem“. Naše škola se do tohoto projektu zapojila, neboť kreslení mandal je pro děti oblíbenou výtvarnou aktivitou, nástrojem sebepoznání i relaxační pomůckou.

Pro kreslení mandaly neexistují žádná pravidla, poskytují volný prostor, bez hodnocení dobře/špatně. Tím umožňují rozvíjet kreativitu dětí.

Co je MANDALA? Slovo pochází ze staroindického obřadního jazyka sankrstu, znamená kruh, oblouk nebo magický kruh. Mandala se vyskytuje po celém světě i po celém vesmíru -  např. sněhová vločka, oko, kruhy na vodě, letokruhy, prvky v architektuře, planety atd. Mandaly obklopují člověka od nepaměti, vyskytují se ve všech dobách, kulturách a všech zeměpisných šířkách. Je nadkulturním symbolem jednoty a rovnováhy.

S žáky jsme již při mnohých aktivitách vytvářeli mandaly z víček od pet lahví, přírodního materiálu  ( listí, větviček), plastelíny a především pomocí pastelek, popisovačů, vodových barev, kříd. Do projektu se zapojily děti od 4. do 9. třídy, na svá dílka použily především pastelky a popisovače. Do soutěže jsme odeslali celkem 24 obrázků. Ty byly zveřejněny na stránkách organizátora spolu s ostatními mandalami, které se soutěže zúčastnily. V první polovině ledna měla veřejnost možnost hodnotit vystavené práce on-line. 50 děl s největším počtem bodů se stalo součástí putovní výstavy, která bude zahájena vernisáží 1. 3. 2013. Z naší školy bylo vybráno 10 mandal. Dílka jsou prodejná a výtěžek bude věnován Občanskému sdružení Janus věnujícímu se dětem, mládeži a mladým dospělým, kteří vyrůstali nebo stále vyrůstají v náhradní péči. Z vítězných děl bude sestaven kalendář. Tvůrci děl prodaných za nejvyšší částky budou odměněni speciálními cenami.

V průběhu dubna či května ( konkrétní termín bude oznámen organizátorem projektu) bude umístěna putovní výstava v zasedací místnosti Obecního úřadu v Českém Rudolci.

A ještě fotografie mandal, které byly vybrány...

[nggallery id=229]

© Copyright 2022 - ZŠ a MŠ Český Rudolec - Všechna práva vyhrazena.

lockenvelopephone-handsetmap-markerchevron-downmenu-circlecross-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram