fbpx
Logo ZŠ a MŠ Český Rudolec
MENU
ÚvodAktuality
VYNÁŠENÍ MORENY

VYNÁŠENÍ MORENY

Podle tradice se pátou tzv. Smrtnou neděli, počítáno od Popeleční středy, obvykle vynáší Smrtka nazývaná také Morena nebo také Morana, Mařena, Mořena apod. Tento symbol zimy, smrti, zmaru, nemoci a nečistých sil odnášíme pryč od lidských obydlí a odevzdáváme ji jednomu ze čtyř živlů. Zaháníme tak zimu a radostně očekáváme příchod jara.

Letos jsme uskutečnili vynášení Moreny v pátek 20. března 2015. S dětmi jsme se domluvili na její výrobě z čistě přírodních materiálů, abychom chránili a nezatěžovali životní prostředí. Základem byl chléb, který jsme použili na tělo, hlavu a ruce. Obličej děti zhotovily z piškotů, špaget, rozinek, slámy a oblékly ji do bílého krepového papíru. Nesměli jsme zapomenout vyrobit ani korále z vejdumků a šnečích ulit, které jsme Moreně navlékli poté, co jsme si společně zazpívali a zatančili na školní zahradě. Aby nás na vyhánění zimy bylo co nejvíce, přidaly se k mateřské škole také děti z 1. - 5. třídy základní školy. Za doprovodu různých hudebních nástrojů jsme se vydali k blízkému potoku. Cestou se děti střídaly v nesení Moreny. Básní „Zimo, zimo, táhni pryč“ jsme se s Morenou rozloučili, vhodili ji do vody a pozorovali, jak ji unáší proud. Cestou zpět do školy jsme společně nesli „létéčko“ –  větvičky zdobené barevnými pentlemi, jako poselství jara a nového života.

Díky krásnému počasí jsme měli také možnost pozorovat zajímavý a netradiční přírodní úkaz - částečné zatmění Slunce.

[nggallery id=371]

© Copyright 2022 - ZŠ a MŠ Český Rudolec - Všechna práva vyhrazena.

lockenvelopephone-handsetmap-markerchevron-downmenu-circlecross-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram