fbpx
Logo ZŠ a MŠ Český Rudolec
MENU
ÚvodAktuality
Projekt KNÍŽKA JE KAMARÁD

Projekt KNÍŽKA JE KAMARÁD

Blíží se Vánoce, krásný čas setkávání, obdarovávání a rodinné pohody. Pod mnohým stromečkem děti a také dospělí najdou dárek v podobě knihy. Je dobře, že čtení knih prožívá jistou renesanci a dnes už je spíš problém, jak si v obrovské nabídce knih vybrat. I mnozí rodiče pochopili, že chvíle, kdy dětem čtou knížku třeba jen chvilku před spaním, patří k těm nejkrásnějším a rádi na ty chvíle budou vzpomínat. Jejich děti totiž z těchto zdánlivě nepatrných okamžiků vstřebají lásku ke knize a ke čtení.

Možná je to příliš obsáhlý úvod pro stručnou informaci o naší školní akci. Tedy 10. prosince 2015 jsme měli ve škole další z projektových dnů nazvaný „Knížka je kamarád“. Celý den byl věnován knihám. Po krátkém úvodním povídání ve třídách se žáci 4. až 9. ročníku zúčastnili zajímavé besedy s nakladatelem Danielem Podhradským, který vlastní nakladatelství DAUPHIN orientované na vydávání krásné literatury. V jeho podání se dozvěděli, jak se vlastně kniha „narodí“, jaká je její cesta od spisovatele až do rukou čtenáře, nahlédli do historie tvorby knih. V rukou měli ukázky různých knih, také těch hodnotnějších, tištěných na ručním papíře a jen v malém nákladu. Povídání bylo velmi zajímavé a odpovědi na spontánní dotazy žáků byly fundované a přitom velmi srozumitelné.

Po besedě následovala další důležitá část dne – tvorba knihy. Každá třída vytvořila svou vlastní knihu. Společně se děti dohodly na tématu nebo příběhu. Každý žák pak tvořil právě jeden list knihy včetně ilustrací i textu. Práce děti bavila, ponořily se do ní a věřte nevěřte vznikla krásná dílka, která byla svázána a opatřena titulní stranou. Den byl ve znamení knih a tvoření a čtení a také her v těch „menších“ třídách. Máme dobrý pocit, že knihy a čtení mají ještě v naší počítačové době velkou šanci. Byl to příjemný den.

Mgr. Naďa Teclová

[nggallery id=452]

© Copyright 2022 - ZŠ a MŠ Český Rudolec - Všechna práva vyhrazena.

lockenvelopephone-handsetmap-markerchevron-downmenu-circlecross-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram