fbpx
Logo ZŠ a MŠ Český Rudolec
MENU
ÚvodAktuality
VYNÁŠENÍ MORANY

VYNÁŠENÍ MORANY

[imagebrowser id=546]

Vynášení Morany má značit poslání zimy a smrti po podsvětí a vítání samotného přicházejícího jara. Vynášení smrti a vítání jara se vždy slavilo v postním období před Velikonocemi. Konkrétní týden se však na jednotlivých územích Čech lišil. Nejčastěji se se vítání jara slavilo během 5. neděle postní, která je právě díky zvyku vynášení smrti pojmenována jako Smrtná neděle.

V tomto roce tato již tradiční akce naší školy připadla na poslední březnový den. Nejznámější jméno pro figuru je sice Morana, podle oblastí se také označuje jako Morena, Mařena, Smrtka, Smrt, Smrtholka nebo Marzana. Zhotovovala z nejrůznějších materiálů podle toho, co bylo k dispozici. Ta naše byla vytvořena pouze z větviček vrby a břízy. Po vystoupení s pásmem písní a básniček na nádvoří školy, dostala Morana korále – z vaječných skořápek a prázdných šnečích ulit. Společně se staršími kamarády z 1. – 3. třídy a podpory několika rodičů, se vydal průvod vesnicí. Děti se střídaly ve vynášení „zimy“. „Zimo, zimo, táhni pryč“ ..tak jsme se sní ještě rozloučili, před vhozením do potoka a pozorovali, jak ji unáší proud. Zima už nám nebude škodit J! Přes celou vesnici jsme nesli nové líto, létečko či májíček, symbol jara. Všichni se tak společně radovali, že smrtka, symbol zimy, je již ze vsi pryč a měli radost z nového létečka, které představuje skutečné blížící se jaro.

© Copyright 2022 - ZŠ a MŠ Český Rudolec - Všechna práva vyhrazena.

lockenvelopephone-handsetmap-markerchevron-downmenu-circlecross-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram