fbpx
Logo ZŠ a MŠ Český Rudolec
MENU
ÚvodAktuality
PILOTNÍ OVĚŘOVÁNÍ SYSTÉMOVÉ PODPORY OBČANSKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ PROJEKT 2016 - 2018

PILOTNÍ OVĚŘOVÁNÍ SYSTÉMOVÉ PODPORY OBČANSKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ PROJEKT 2016 - 2018

Název projektu zní poněkud složitě. Pokusím se v následujících řádcích popsat zapojení naší školy. Projekt připravil Národní ústav pro vzdělávání Praha (NÚV), Centrum pro demokratické učení Praha (CEDU) a Centrum občanského vzdělávání Praha (COV). Skupina mladých lidí z těchto institucí se spojila a připravila projekt pro 24 škol z celé naší republiky. Na jeho začátku v roce 2016 se přihlásilo škol mnohem více, v sítu jsme se zachytili. Lektoři chtěli do projektu zapojit školy různých typů, velikostí a lokalit.  A tak jsme se stali součástí seskupení škol středních i základních, malých i velkých, a to z celé republiky.

První rok projektu byl zaměřen na vznik žákovského parlamentu a podporu jeho činnosti. Zvládli jsme ho dobře. Parlament jsme založili, parlamenťáci uspořádali řadu fajn akcí, o kterých můžete číst výše. Připomeňme například volby do ŽP, anketu, Kloboukovou párty a také nejnáročnější a povedenou akci minulého školního roku – projektový den Můžu být starostou. Parlamenťáci se scházeli každý týden i v tomto školním roce a mají za sebou dobře odvedenou práci. Určitě budou pokračovat dál ve své činnosti.

Druhý rok – rok KONRÁDO -  byl zaměřený na podporu čtyř hlavních modulů projektu – mediální výchovy, komunitního učení, návštěvy demokratických institucí a kontroverzních témat. V rámci každého modulu jsme uskutečnili akci, která do modulu zapadá. Do mediální výchovy jsme zařadili projektový den Bezpečí v kyberprostoru, komunitní učení jsme prohloubili akcí Tříkrálové setkání – deváťáci navštívili děti ze školky a společně s nimi rozvíjeli generační vztahy. Demokratickou instituci jsme navštívili už v minulém školním roce – OÚ Český Rudolec, v právě uplynulém školním roce jsme jeli k soudu – návštěva soudního jednání u Okresního soudu v Jindřichově Hradci měla u žáků 8. a 9. ročníku velký ohlas. Pro modul Kontroverzní témata jsme vybrali problematiku Žena v naší společnosti, akci jsme popsali na jiném místě webu.

Dvouletý projekt končí – jeho cílem bylo podpořit občanské vzdělávání žáků a pedagogů, posílit vztah k demokracii. To se podařilo a v pořádání podobných aktivit inspirovaných projektem budeme dále pokračovat.

Zúčastnily jsme se tří několikadenních setkání všech zúčastněných škol, vždy zástupce vedení  (ředitelka školy Mgr. Vlasta Dušejovská) a koordinátorka občanského vzdělávání (Mgr. Naďa Teclová), ve Velkém Oseku a dvakrát v Žirovnici. Setkání byla inspirativní, nechyběly bouřlivé diskuse, předávání zkušeností, navázání kontaktů s jinými školami. Všichni jsme se na setkáních shodli, že v naší neklidné společnosti je třeba podporovat občanské hodnoty a demokratické smýšlení. K tomu projekt každopádně významně přispěl.  Na tomto místě děkujeme skvělé partě mladých lidí, která projekt připravila.

Mgr. Naďa Teclová

Fotografie ze závěrečného setkání účastníků projektu v Žirovnici.

[ngg_images source="galleries" container_ids="694" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails" override_thumbnail_settings="0" thumbnail_width="240" thumbnail_height="160" thumbnail_crop="1" images_per_page="20" number_of_columns="0" ajax_pagination="1" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="1" show_slideshow_link="1" slideshow_link_text="[Ukázat prezentaci]" order_by="sortorder" order_direction="ASC" returns="included" maximum_entity_count="500"]

© Copyright 2022 - ZŠ a MŠ Český Rudolec - Všechna práva vyhrazena.

lockenvelopephone-handsetmap-markerchevron-downmenu-circlecross-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram