fbpx
Logo ZŠ a MŠ Český Rudolec
MENU
ÚvodAktuality
TONDA OBAL NA CESTÁCH

TONDA OBAL NA CESTÁCH


Program v rámci environmentální výchovy a vzdělávání

Kdy? Dne 13. února 2019
V 8.30 hodin jsme začali třídami 1. stupně v místnosti školní družiny a skončili v 9.15 hod.
a  následoval stejný program pro vyšší třídy v rychlém sledu mezi 9.30 hod. a 10.15 hod. přišli páťáci a v 10.25 hod. druhý stupeň, s velkým úspěchem a rozdáním záložek na památku (i jako školní výukovou pomůcku) jsme tak ukončili „eko“ pořad v 11.15 hodin.
 
Co jsme se dověděli zejména?
Šikovná paní lektorka (z Prahy, firmy „Tonda a obaly na cestách“) nás zajímavě a s využitím projektové presentace seznámila se stále tíže řešitelnou problematikou odpadů z domácností a všeobecně na naší planetě Zemi.
  Dověděli jsme se, jak poznat různé druhy odpadů a jak je správně třídit.
Také nás seznámila s možnou recyklací odpadů a počtem spaloven u nás.
Závěrem apelovala na všechny přítomné, aby se problematice odpadů a jejich předcházení každý z nás, dětí i dospělých, věnoval, abychom dále neznečišťovali životní prostředí a to ani zbytečným spalováním odpadů ve spalovnách.

Jaká byla reakce žáků?
-Většina sledovala tok informací s klidem a souzněním, bylo vidět, že i naši žáci i učitelé třídí či doma recyklují domácí odpad a škola se tomu věnuje také.
Někteří se zapojovali aktivně, v tomto směru je nutné pochválit třeba žáka z  9. třídy, který svými dotazy a odpověďmi na dotazy paní lektorky reagoval věcně a s odborností danou i zkušeností skvěle. 

Myslím, že tento program měl smysl, ačkoliv jako ekolog jsem přesvědčen, že situace také s odpady je horší, než bylo presentováno. Nicméně stále platí, že předcházením vzniku odpadů, což lze uskutečňovat v pokrokové (ne v tržně – konzumní) společnosti, je nejlepší cestou a každý logicky musí začít sám u sebe…….     
                                                                                                          Luděk Janouch (učitel)

© Copyright 2022 - ZŠ a MŠ Český Rudolec - Všechna práva vyhrazena.

lockenvelopephone-handsetmap-markerchevron-downmenu-circlecross-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram