fbpx
Logo ZŠ a MŠ Český Rudolec
MENU
ÚvodAktuality
DEN O SVOBODĚ

DEN O SVOBODĚ

Letošní 30. výročí „sametové“ revoluce je významné pro lidi v naší zemi. Ani ve škole jsme nemohli tuto důležitou událost pominout. Den o svobodě – projektový den -  proběhl ve čtvrtek 21. listopadu v dopoledních vyučovacích hodinách. Žáci 1. stupně měli se svými pedagogy speciální program. Na druhém stupni začala oslava výročí první vyučovací hodinou, kdy všichni žáci společně zhlédli dokumentární film Z deníku Ivany A. z portálu Jeden svět na školách. Dokument mapoval formou zápisků studentky společnost v roce 1989 a také události samotné revoluce. Film byl velmi „silný“. I tak se vyjadřovaly samy děti.

Pak se žáci jednotlivých ročníků střídali na čtyřech stanovištích. V učebně informatiky si mohli na počítačích zahrát interaktivní hru 1989: Akce SVOBODA nebo pročíst komiks, zabývající se danou tematikou. V učebně přírodopisu nahlédli do revolučního hudebního okénka. Marta Kubišová, Karel Kryl, Jaroslav Hutka – jejich písně z videozáznamů zaznívaly v této místnosti. Další aktivita přestavovala tvůrčí činnost. Úkolem skupin žáků bylo vytvořit plakát SVOBODA s použitím obrázků, citátů TGM a překladů slova svoboda do co nejvíce jazyků světa. Pro odlehčení výukového dne si žáci v kuchyňce připravovali speciální menu – revoluční jednohubky a sametové palačinky. Pár revolučních jednohubek mohli ochutnat i hosté dne otevřených dveří, který se konal v ten samý den v odpoledních hodinách.

Projektový den uběhl „jako voda“. Žáky tento způsob výuky bavil, nezkoušelo se, nepsaly se žádné písemky. Významy a souvislosti pojmů SVOBODA, DEMOKRACIE byly „vyučovány“ jinak.  Na závěr jeden z citátů, se kterým žáci pracovali.  „Jsme všichni odpovědní za svět, za všecko!“ T. G. Masaryk.

Mgr. Naďa Teclová

© Copyright 2022 - ZŠ a MŠ Český Rudolec - Všechna práva vyhrazena.

lockenvelopephone-handsetmap-markerchevron-downmenu-circlecross-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram