fbpx
Logo ZŠ a MŠ Český Rudolec
MENU
ÚvodAktuality
Za záchranu lesa

Za záchranu lesa

Koho zajímá, jak budou v nejbližších letech vypadat tuzemské lesy?

Jezdíme kolem, chodíme na výlety a na tisíci hektarech vidíme názornou ukázku, jak může vypadat česká krajina za vesnicí a našimi domy. Tam, co jsme chodili na procházky a třeba s rodiči na houby, pár kilometrů od Dačic je les pokrytý těžko prostupným houštím, z něhož do dvacetimetrové výšky trčí pár štíhlých osamocených borovic. Jenom tu a tam zápasí o svou budoucnost malé buky, duby a břízy, vedle nich malé rostoucí smrčky. Některé se uchytí, většina však bohužel ne. Pohled kolem zde ukazuje, že snad smrky definitivně končí, a proto se musí někdo postarat. Než lesníci vypěstují dospělý strom, uběhne sto let. O tom všem jsme si povídaly s dětmi ve školním klubu, a bylo rozhodnuto. V rámci projektu Srdce s láskou darované věnujeme letos srdce lesní správě Český Rudolec (Lesy České republiky, s. p.) „Za záchranu lesa".

Děti výzvu přijaly, většina rodičů naší školy pracuje v lese, a tak ví, co se s přírodou děje. Mají spoustu informací a mají nápady. Ono udělat někomu radost, k tomu stačí někdy opravdu málo. Netrvalo nám ani tak dlouho dohodnout se na materiálu pro srdce. Bylo jasné, že musí být přírodní. Vyrobili jsme šablonu, položili ji na trávník na školní hřiště a chopili se hrabiček. Tvar byl nádherný. Jen trošku jsme ho upravili a nadšeně vyplnili. Víme, že do budoucna musí být lesy druhově pestřejší a rozmanitější než lesy současné. Víme, co se vyrábí ze dřeva, jak klima ovlivňuje naše lesy, kdo je lesník, kdo myslivec, známe naše národní parky.                          

Předání fotografie našeho srdce stálo za to. Bylo to fantastické. Přivítání na nádvoří u lesní správy v Českém Rudolci asi nic nepřekoná. Lesníci přišli v uniformách se svými psy. Po rozhovoru si děti uvědomily, jaká je to krásná a zodpovědná práce. Lesníkům se naše srdce velmi líbilo a hned hledali místo, kam jej vystavit, aby co nejvíce vyniklo.

Děkujeme za spolupráci, která ještě nekončí. Na jaře celá naše škola půjde vysazovat nové lesní stromky. Moc se na to těšíme.

                                                                                           Milada Kadlecová

© Copyright 2022 - ZŠ a MŠ Český Rudolec - Všechna práva vyhrazena.

lockenvelopephone-handsetmap-markerchevron-downmenu-circlecross-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram